top of page

HERFST-DIP

September liet zich als een nooit eerder geziene indian summer zien, en we genoten van deze tijd.


Vervolgens lieten oktober en november zich van een zeer grauwe, donkere en vooral zeer natte kant zien.

En nu kunnen we bijna niets anders meer zeggen dan... wat is het nat.


Een wandeling gisteren in de Vlaamse Ardennen liet me realiseren dat het een behoorlijk grijze periode moet zijn, aangezien ik al verheugd was over een streepje geel licht dat met een beetje fantasie de zon leek te laten schijnen. Want het regende niet.


Sommigen onder ons kunnen daar tegen, anderen weer niet. Ik hoor vaak: 'Ik ga in het donker naar mijn werk en kom in het donker thuis.' Door bijvoorbeeld tijdens de pauze even naar buiten te gaan, krijg je wat licht binnen, wat weer belangrijk is om goed te kunnen slapen.


Maar soms... worden we nostalgisch, melancholisch of zelfs depressief, en praten we daar niet over. Gelukkig kun je daar zelf veel aan doen.


Naast vitamine D en magnesium (waar ik eerder over heb geschreven), is er ook een ander middel dat effectief is tegen lichte tot matige depressie, en dus ook tegen vermoeidheid en melancholie:


Sint-Janskruid

Sint-Janskruid (hypericum perforatum).


Het werkt beter dan Prozac of een placebo, zoals studies aantonen.

Hoe werkt het?


De neuronen die lichaamseigen stoffen Dopamine, Noradrenaline en Serotonine produceren, worden getriggerd, waardoor je je beter gaat voelen, omdat de opneembaarheid van deze stoffen toeneemt. Hierdoor kan het hoofd letterlijk en figuurlijk meer geluk ervaren en ook zo waarnemen.


We hoeven niet te denken dat de herfst en de winter per se een donkere periode zijn. We kunnen er lichter doorheen gaan met de juiste zelfzorg.


Kom je er niet uit?

Of ervaar je aanhoudende problemen?


Kijk dan eens op:


Een mooie herfst gewenst,

Willem"

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page